Thursday, January 27, 2011

..es0k baLek...

yeay!!
suke sgt...
sbb esok blk~
xsab0 rasenye nak balek...
nak jumpe femly...
emm~

rindu mereka~
hope aku selamat smpai uma...
cuti seminggu~
mak kol,,
da tempah udang galah~
wah!!
suke sgt~
da lame nak mkn...
tp xmusem dye kan..
mmg la payah~

emm~
tp cuti p0n...
manyak gak keje...
tp xpela...
yg pntg kat uma~
i like sgt!!

selamat bercuti semua~

Monday, January 24, 2011

ariNi birthday haziqah~

arini bday si comEl haziqah...
2taon arini..
dye comel sangat...
mulot dye petah cam bdk da besa taw!
gerammm!
dye anak kezen aku...
tgk ea...
dye bijak sgt taw!!


video



pandai kan dye...
nak layan dye ckp...
yaAllah..
xmenang mul0t...
ade je dye taw...

mase aku pg uma dye yg baru2 ni...
aku nak balek,,
dye pnye menanges kan..
xbg balek...
dye xde kwn kn nti~
hehe~
tu je nak share~




tq sudi bace~



Friday, January 21, 2011

bRoga hiLl bahaye jugE~

myMetro | Dihempap batu besar

haa...tgk ni!
tulang belakang da patah!

sKoLiosis~

zawani nak cite pasal skoliosis la rasenye...
saje2 je...
emm~

korang tau x ape ni?
skoliosis ni..
keadaan di mane tulang belakang membengkok secare berlebihan pade arah 
yang tak betul...

haa~korang pnye tulang belakang bengkok x?
cek2..
msti x kan...
g0od~

antare gejale2 dye kan..

Aduan utama pesakit adalah kecacatan bentuk badan. 
Tanda - tanda: 
Penstrukturan otot belakang yang tidak sama rata 
 Penonjolan tulang bahu 
Aras pinggul dan bahu yang tidak sama antara kanan dan kiri 
 Kedudukan atau saiz payudara yang tidak sama 
Panjang jarak tangan di sisi badan kiri dan kanan tidak sama 
Baju yang dipakai kelihatan senget

kalau xbt rawatan kan..
nanti..jadilah...
Sakit belakang yang berpanjangan 
Kecacatan bentuk badan 
Kesukaran bernafas 

Bagi kes skoliosis ringan, pemerhatian berkala akan dibuat oleh doktor sehingga tahap 
kematangan tulang hampir sempurna. 
Doktor akan memeriksa perkembangannya untuk memastikan pembengkokan tulang 
belakang tidak menjadi teruk 
Pesakit akan diminta untuk rawatan ulangan setiap 3 ke 6 bulan 

Peralatan khas untuk menyokong tulang belakang ("Bracing") 
Matlamat utama adalah untuk menghalang tulang belakang menjadi lebih bengkok 
Doktor akan mencadangkan untuk memakai peralatan khas (braces) yang sesuai 


Pembedahan pulak kan...
Akan dicadangkan kepada pesakit yang mengalami skoliosis yang teruk 
Pembedahan memerlukan penanaman tulang yang diambil daripada tulang pinggul 
dan rusuk 
Skru, wayar dan besi khas akan digunakan untuk meluruskan kembali tulang belakang 
tersebut 
Selepas pembedahan pesakit boleh berjalan tanpa memakai "braces" badan hari ke-2 
atau ke-3 
Pesakit akan dibenarkan pulang dalam masa seminggu, seterusnya boleh melakukan 
aktiviti-aktiviti harian seperti biasa 
Bersukan dibenarkan selepas 6 ke 9 bulan selepas pembedahan...

so...
klau korang ade simptom2
yang lebey kurang mcm kat atas ni...
g la jmpe dokte cepat2...

ade sdare my c0usin kan..
dye lumpuh skarang...
dye jatuh taun 92...
taun 98 keadaan tulang blakang dye saket2...
dye g cek dokter..
da agak terok kot...
dokte nak ambk air tulang belakang...
sebab dokte cuai..
kene urat dye,
dye lump0h...
tp no worries la...
dokte ade solution...
klau risau dokte careless..
g la specialist...
insyaALLAH~
emm~

saket ni..
xteros dpt detect...
btaon jugakla br tau...
bile dud0k lame2 da mule saket...
baring atas lantai da ngilu2,xbole bg0n...
sengal2 tulang blakang la..
haa..
cepat2 jmpe dokte...
smentare dye bole tolong...
hee~



takotnye bengkok mcm ni~

soo
korang...
jage kesihatan tulang korang~
min0m susu taw~
emm~

sunyi sepi~

hai korang~
rinDu x kat aku...
hehe~
aku agak bz la skarang...
jarang dpt update blog...
disamping bb aku yg da mcm hid0p segan mati xmau~
so slow macam sip0t~
haha~
evry week pon aku ckp reason yg same...
tp mmg betol...
aku bz...

ari selase lepas mak aku warded~
sedih sgt~
pastu..
cek punye cek..
dye nak kene operate...
skali operate ade 2 bnde dokte nak buat~
cian mak...
den,,
rabu petang my mum operate laa...

mlm tu adek jage...
sedih sgt~
nak blk...
tgk mak...
tp ayah n mak kate xpaya...
next week da nak blk...
mak ok je...
haa~
aku p0n ngs jep!

pastu...
ari khamis tu aku bt seprise...
dtg ngan my aunt...
dye bawak aku...
thanks korang...
pokde,mokde n abg zaki~

mak,ayah tepranjat sebab aku ade kat hosp~
hee~
jmpe mak..
sedih tgk muke mak...
tp mak ktawe2 jew...
aku kep02 je...
bt sume org gembire...
hee~
xnak npk sgt muke skt mak~
sedih...
tp akak taw mak kuat semangat~
buktinye~
arini mak da bole kua wad n da balek uma~
yeay!!
mak kate mak mc smpai 30jan~
besnye!
tp ms aku blk,,
mak da keje~
alaa~

neway aku nak say thanks kat dokte yg rawat mak...
dr.ismail..
from JOHOR SPECIALIST HOSPITAL~
coz bt mak sehat...
mak da xbleeding tr0k...
klau x,,
darah mak yg kua melimpah cam air paip...
penoh toilet...
aku yg nak pitam...
da sta0n lbh mak skt tu...
ni da sehat...sukee~~
dulu mak msk wad kat puteri specialist,dye xdpt kesan skt pe..
now evrything da ok...
hope mak terus sehat n btambah sehat...
thanks god~
alhamdulillah~~

Saturday, January 15, 2011

~gigi~

korang msti kompius je tgk entry ni kan...
aku bkn pe..
aku salu jep skt gg..
mcm ade lubang yg dalam je kat gg ni...
huhu~
tp..
aku harap dye xrosak tRok...
aku tkot klau ade karies gg...
jdk itam~
adela sgt xmau...
nmpk mcm gg ni xpenting...
tp klau kita nak ckp ngan org..
msti bukak mulot...
org msti tgk gg...
gg aku da la sengat menget~
emm~
tp yg pntg xr0sak..huhu~
lg la klau mulot berbau...
aku paleng xsuke jgk...
klau kite sndri da xslese ngan bau tu...
org laen apetah lag...
kdg2 aku kene bcakap ngan org yg ade bau mulot...
ya ALLAH~
nak pgsn aku dibuatnye~

iyakSS! takotnye~

ni karies gg..burok!
xnak~
nti kene pkai gg palsu~

gg ni cantek!

ske gg mcm ni~
jagela gigi anda~
gigi cantek dan berseri~
barula memikat hati~

wEekend~!

assalamualaikum semua~
hehe~
slamat pg...
besnye bile ade kesempatan nak tls blog nie...
arini aku xtaw nk g mane ag...
keje byk giler...
tp aku malas giler nak buatnyer~
hahaha~

aku malas2 jgk nak kua...
tp tgk la keadaan...
if aku rase nak aku g la~
hehe~

aku xsbr nak cuti..
besnye nak makn mak masak..
da 2x aku mkn xsdp lgsg...
rase nak lempar pggn 2 kat muke org yg masak~
haha~
ganas x aku~
(konon2 jek tu...xkan la nak bt kan~)
tp kan tolong la kedai2 makan tu kan...
better korang masak pe yg korg bole bt dgn sedap je...
biala siket p0n menu..
yg pntg sedap!
huh!

aku kan..
ade kwn aku nak jmpe...
dye br pas bsalen...
beby dye arini 29 hari..
aku nak g jmpe dye gak...
tp cam jao jek...
kat sg.buloh...
nek moto,saket pggg la jwbnye~
congrats ALIN...
da ade beby girl~
emm~

hee...
nak cite ag...
next entry pule~
daa~

Tuesday, January 11, 2011

11/1/11~

tarikh arini sgt bes kan uols~
ok la...
kan bes klau dpt nikah arini...
muahaha~
gatal la zawanie...
blaja pon xabes ag...
adoyai...
ni cuti plak 4bulan~
bikin panas atie je~
watpe la ekot sgt oversea tu...
stakat panas ujan je mesia ni...
bukan ade salji ke summer ke~
gilos sape yg buat ni~

hee..
dari kol8 aku on lappy ni nak crk pasal fyp1...
las2 sampai skrg,,
1 benda p0n xbuat...
sok app0inmen ngn sv tersayang...
DR.FADIL BIN ARSHAD..
dye adelah bes sgt ok!

haa..
pe ag nak cite...
td lepak ngan zura,fida n my b~
diorang ni mmg bes la...
sehari xjumpe,,
rindu...
ske kawan ngan diorg~
ktawe2...gelak2...
diorg understanding!
yg pnting,, bes la...
emm~

nak tls byk ag,,
nti xsiap la fyp...
continue tomorrow~
daa~

Sunday, January 9, 2011

pResents~

arini aku hepy sangat2...

arini aku dapat banyak adiah...
emm...

bak kate kakya...
" arini macam ari jadik zawani "

hee~
taw xpe...

thanks alot dot~
aku suke sgt dot~santek!
nti aku pkai g kelas taw...

kakya...
bagi aku adiah besday...
suke sgt...
lov u dot!


ade lagi adiah yg aku dapat...
9 adiah ag aku dpt...
dye bagi...
sukee sangat~~

thanks alot yer org yg bg tu...
susa2 je...
tharu sgt...
huhu~



thanks for both of y0u...

emm~

bur0knyer perangai~!

skarang,,
aku nak lepas geram...
da smgu blaku...
tp aku tetap nak bitaw...

aku kan cuti sem 2bulan kan...
sesampainye 
aku kat shah alam ni,,
aku pon nak la kemas barang2 aku yg banyak ni kan~

bile aku bukak je rak pakaian aku,,
alangkah tprajatnyer aku...
dengan susunan yg kucar-kacir...

aku p0n tgk la satu2...
eh2...pelik!
sluar ade kat tmpt baju...
xpenah aku bt...
kmeje aku,,lipatnye p0n laen...
aku ambek nak lipat smule...
OMG!
lengan yg bgetah,,
da longgar...
bile aku pkai,,sampai bwh ktiak aku da...
huduhnye!!
longgar~
cam baju pnjam...
ayat 1st yg kua dr mul0t aku..
" CELAKE! CAM SIAL! "
hoho...
(trok x?xsngaje...nasebla...)

aku tros tgk ag...
byk ag bj2 aku yg rosak...
yg puteh ade comot2...
lengan mengembang jgn ckp la...

sua xbasoh pon ade!
wah2...
da pakai xbitau...
buat r0sak!
pastu,,
ade yg xbasoh...
apelagi...
aku ter0s mencarot...

aku bukan ape...
aku ni kur0s kering,,
ko klau da taw ko tu brisik dari aku,,
jgn nak gune la setan!

aku tnye la kan...
sape la yg buat...
xmengaku tu~
siap ckp
" cian kat ko "
ayat dye cam bag0s kan!
da ko pkai,,
bau sabon laen,,
lipat xsenonoh,,
bj yg ko bs0h,,org nmpk...
ko pkai p0n org nmpk...
bkn ko s0rg2 kat uma!
xde perasaan lgsong...
ko pk aku bodoh??

nak melawa ngan brg org~
da la xjage~
plis la pangai ko~

aku mintak aku xde la pangai burok dye tu ya ALLAH~

aku apelagi...
ngadu la kat
bf aku,,
kat besfren aku gak!
kat femly aku ofkos la!
parents aku xsangke pangai dye...
terok sangat2!

mmg aku xley trime ape yg ko buat wahai manusia!
kate kaye sgt...
xde baju..
bli la...
ape kes nak pkai bj2 aku...
aku mmg xhalal kan...

aku jahat ke?
dye lg jahat!!

cardigan aku,,
lengan dye p0n kenbang...
bile aku pkai longgar...
sebok r ko minah...
smpai aku kene bli baru...
ko ingat aku bli utk ko pkai n rosakkan??

lu pikir la sendiri!!

moral of the story:
xpaya la sebok nak pakai barang orang klau xreti jage...
nak gune barang orang tu cakap...ni x,,men ambek je...


hee...
pasni klau ko ckp nak pinjam pon..
jawapan aku,,

TAK BOLEH!!

aku mmg nak mara klau cite pasal ni...
huhu~
klau korang??
mara x?
lebih 5 helai pakaian aku yg dye gune yg aku taw...
yg dye bt rosak...
yg aku xtaw??
ko tangg0ng la yer MINAH dosenyer~
mmg nabi muhamad p0n ampunkan umatnye...


tp kaw...
ntah la...
aku xmo~


daa~...

roKok!

haha~
aku nak cite ag...
bia2...
da lame xbcerite...

rokok!
ape korang taw pasal rokok?
bile kite isap,,berasap...
ade yg kate rokok tu sedappp~
ade yg kate,,xbes lgsg...

tp..
yang aku plg taw...
rokok membahayekan kesihatan~
aku xsuke smoker...
t0long la jgn merokok depan aku...
semp0t!
bau asap yg busuk bt aku senak!
xsuke!

bahaye merokok...
korang nak taw?

Walaupun anda tidak merokok, anda masih boleh menyedut asap rokok daripada perokok. Ini dipanggil merokok secara pasif ('passive smoking').
Berbanding dengan asap aliran ('mainstream smoke'), asap aliran sisi yang keluar dari puntung rokok ('mainstream smoke') mengandungi :
2 kali lebih banyak nikotin
5 kali lebih banyak karbon monoksida
50 kali lebih banyak kimia yang menyebabkan barah
3 kali lebih banyak tar

tengok la wahai perokok!!
anda membunuh kami yg xmerokok~
so...
berhenti merokok!

merokok menyebabkan 25 penyakit!~

Kanser pundi kencing
Kanser perut
Kanser usus dan rahim
Kanser mulut
Kanser Esofagus
Kanser tekak
Kanser pankrias
Kanser payudara
Kanser paru-paru
Penyakit saluran pernafasan kronik
Strok
Kereputan tulang (osteoporosis)
Penyakit jantung
Kemandulan
Putus haid awal
Melahirkan bayi yang cacat
Keguguran bayi
Mati pucuk
Bronkitis
Batuk
Penyakit ulser peptik
Emfisima
Otot lemah
Penyakit gusi
Kerosakan mata

katekan tak nak pade rokok!